GRAND FOULARD / GERT-JAN VAN DEN BEMD
VUILE SCHATTEN
Op uitnodiging van het CBK West-Brabant (CBKWB) ga ik sporenonderzoek doen naar de tijd waarin wij leven. Het onderzoek richt zich op een stukje van de Terheijdenseweg in Breda; een onbeduidend strookje land met geen andere functie dan de verbinding die het vormt tussen twee punten: het spoorviaduct en de ingang van de parkeerplaats van twee winkels (Albert Heijn en Bric & Brac).
Het strookje land wordt omsloten door een voetpad / fietspad en een hek dat het parkeerterrein omgeeft. Het is dichtbegroeid met bodembedekkers, lage struiken en bomen. Er staan geen huizen, geen speeltoestellen. Als hondenuitlaatgebied is de strook – vanwege bovengenoemde begroeiing - niet erg geschikt. Kortom, er valt voor de vluchtige kijker eigenlijk niets bijzonders te zien. Het stukje grond wordt door sommige passanten (fietsers, bromfietsers, voetgangers) gebruikt om er afval te dumpen. In de winter lijkt het stukje land op een langgerekte vuilnisstortplaats, maar in het voorjaar wordt het meeste zwerfvuil door het bladerdek aan het zicht onttrokken.
Ook op Google maps is het zwerfvuil goed zichtbaar: op de screenshot hierboven is zelfs een achtergelaten fiets te zien (naast het spoorviaduct)
Het strookje land is niet meer dan een verbinding tussen twee punten…
Einde van het onderzoeksgebied: de ingang naar de parkeerplaats van Albert Heijn Ik beschouw de rommel die wordt achtergelaten niet als een oppervlakkig, vergankelijk verschijnsel, maar als waardevolle bron van informatie over de tijd waarin wij leven. Het is opvallend dat hedendaags zwerfvuil wordt gekwalificeerd als ‘troep’ en ‘milieuvervuiling’, terwijl we die woorden niet gebruiken wanneer ergens een beer- of waterput met afval uit de Middeleeuwen wordt blootgelegd. Dan worden stukjes leer, wol en aardewerk als ware schatten veiliggesteld en in musea tentoongesteld. Doel: In het onderzoek trek ik een parallel tussen archeologische vondsten (schatten!) en het aantreffen van hedendaags zwerfvuil. De factor ‘tijd’ is blijkbaar in staat om het één te transformeren in het ander, zonder dat de kwaliteit van de informatie die het object oplevert verandert. Door in het heden het aanzien van de gevonden objecten te verhogen, laat ik de moderne mens met een andere blik naar zijn eigen afval (lees: tijd) kijken.
VUILE SCHATTEN is onderdeel van kunstproject DE RODE DRAAD van het CBKWB
Object: 0001 Verpakking (doosje) van snoepjes (Fruittella Dummy), waarschijnlijk voor (kleine) kinderen. Frambozensmaak. Afkomstig uit een zak met 15 doosjes. Naast frambozensmaak bevat de zak doosjes met Dummy's met sinaasappel-, aardbeien- en citroensmaak. Elk doosje bevat 50 snoepjes, totaal 10 gram. De verpakking is van papier. Versierd met een knipogende framboos en roze bolletjes (waarschijnlijk de Dummy's) tegen een, van rood naar wit verlopende achtergrond. Het woord 'Dummy' staat in een geel, vlekvormig vlak. Op de achterzijde staat de samenstelling van de snoepjes vermeld, in het Nederlands en in het Frans, in groene letters: Dragees met framboossmaak Ingrediënten: suiker, glucosestroop, gehard plantaardig vet, frambozensap (3%), voedingszuur (citroenzuur), zetmeel, geleermiddelen (E414, E418), natuurlijk aroma, concentraten (radijs, citroen, zwarte bes), emulgator (sucrose-vetzuuresters). Bonbons croques-tendres parfum framboise. Ingrédients: sucre, sirop de glucose, huile végétale hydrogénée, jus de framboise (3%), acidifiant (acide citrique), fécule, gélifiants (E414, E418), ôme naturel [beschadiging, waarschijnlijk: arôme], concentrés (radis, citron, cassis), [beschadiging, mogelijk: émulsifiant] (sucroesters d'acides gras). Fabricant: Perfetti Van Melle
Opschrift: Ten minste houdbaar tot einde: / A consommer de préférence avant fin: zie onderzijde, voir fond De naam van de producent staat hier vermeld: Perfetti Van Melle, P.O. Box 3000 4800 DA Breda, Holland Het symbool met de groene en witte pijl betekent dat de producent van de verpakking bijdraagt aan de kosten van afvalscheiding en recycling. Daaronder staat de inhoud van het doosje (10 g) gevolgd door de letter e: daarmee wordt aangegeven dat er in de meeste pakjes daadwerkelijk minimaal 10 gram zit. Bij een gewicht tot 50 gram wordt een fout van 9% geaccepteerd. De e staat voor 'estimated', geschat. Aan de onderzijde is het nummer 032014E15 ingeslagen, waarmee de minimale houdbaarheidsdatum wordt aangeduid: maart 2014. De betekenis van de code E15 is onbekend.
Publicatie Edine Wijnands in BN De Stem, 22 augustus 2012
|